platsen där första pilotprojektet kring mikromiljöer tog plats
  • 2024-10-21
  • Nyheter

Mikromiljöer – Ett pilotprojekt som skapar gemenskap i stadsdelen

Mikromiljöer har blivit ett av de mest omtalade projekten i Västra Hamnen, och det visar hur små, genomtänkta insatser kan skapa stor förändring i en stadsdel. Genom detta pilotprojekt på Kockums Torg har invånarna i området fått möjlighet att påverka och förbättra sin närmiljö, vilket stärker både gemenskapen och trivseln.

Ett Samarbete för Högre Livskvalitet

”Vi har alltid en granne. Även om din fastighet är perfekt, kan vi bidra till högre livskvalitet och värde i staden genom samarbete och omsorg om varandra”, sa Mattias Svensson, styrelseordförande i Västra Hamnen Have It All, under uppstarten av föreningens fastighetsutskott. Denna filosofi genomsyrar arbetet med Mikromiljöer, där fokus ligger på att involvera boende och företag i utvecklingen av sin egen stadsdel.

Mikromiljöer på Kockums Torg

Pilotprojektet på Kockums Torg har visat hur enkla åtgärder kan aktivera en plats och skapa engagemang bland invånarna. Den 19 augusti förvandlades torget, som ofta fått kritik för trafikproblem och folktomhet, till en livlig mötesplats. Granitor bjöd på glass och kaffe, Varvsstaden visade upp en historisk krankabin, och Vasakronan möblerade temporärt och anordnade ansiktsmålning för barnen. Studenter från Malmö Universitet arrangerade aktiviteter som boule, radiostyrda båtlopp och legobygge, vilket lockade både barn och vuxna att delta.

Bottom-up-metoden

En av nycklarna till framgång för Mikromiljöer är den så kallade bottom-up-metoden, där invånarnas egna idéer och förslag står i centrum. Genom dialog med boende och förbipasserande har projektet samlat in önskemål för att utveckla Kockums Torg och dess omgivningar. Arkitekter har sedan tolkat dessa förslag och skapat visuella illustrationer som visar hur torget kan se ut i framtiden.

”Metoden handlar om att anpassa sig. Vi måste respektera att människor inte alltid har tid att delta och hitta sätt att lyssna på alla”, säger Gustav Magnusson, projektledare för Mikromiljöer.

Framtidens torg

En framträdande önskan bland invånarna är att göra Kockums Torg och Propellergatan grönare och mer livfulla, med bättre möjligheter till fysisk aktivitet och social samvaro. Många vill också se en effektivisering av trafikytorna för att skapa mer plats för människor att vistas och umgås på.

”Mikromiljöer ger inte alla svar, men lyfter fram invånarnas idéer och visar möjligheterna för en bättre framtid, både genom illustrationer och platsaktivering”, säger Gustav Magnusson.

Förslag på hur det kan se ut på propellergatan med mer grönska.

Nästa steg för Mikromiljöer

Projektet Mikromiljöer har finansierats med stöd från Malmö stad, under ledning av Iman Ahmad. Nästa steg i projektet är att söka medel för att aktivera fler platser, inklusive Dockan och den framtida metrostationen. Intresset för metoden har växt och fått uppmärksamhet både i Sverige och internationellt, där kommuner och universitet har visat intresse för att lära sig mer om hur Mikromiljöer kan implementeras i andra städer.

Läs hela rapporten om Mikromiljöer här.

För mer information om projektet, kontakta projektledaren Gustav Magnusson på gustav.magnusson@forelize.com.

Bli medlem

Förverkliga din idé

Anmälan

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est.

Hantering av personuppgifter