Stadsvandring i
Västra hamnen

Välj ditt spår

Våra stadsvandringar i
Västra Hamnen

Just nu genomför vi två spännande vandringar i olika delar av Västra Hamnen, var och en med sin unika historia och sina planer för framtiden.

Den första vandringen bjuder in oss att utforska en av Malmös nyaste områden, Varvsstaden, som säger sig kunna bli världens kanske mest spännande stadsdel. Här integreras hållbarhet på ett unikt sätt genom att utnyttja områdets kontraster och befintliga resurser. Genom att återanvända stora mängder material från varvsområdet får den nya stadsdelen ett tydligt arv från Malmös industriella historia. Vår kartguide guidar oss genom området och delar med sig av en fängslande berättelse om dess utveckling och framtid.

Den andra vandringen tar oss genom Bo01, en banbrytande stadsdel som är en verklig pionjär inom hållbarhet. Med en kunnig kartguide får vi utforska områdets innovativa hållbarhetslösningar, uppleva olika arkitektoniska stilar och ta del av det livliga samhället på de offentliga platserna. Bo01 spelar en viktig roll i Malmös övergång till ekologisk hållbarhet och är världens första klimatneutrala stadsdel.

Stadsvandringen finns tillgänglig på både svenska och engelska. Vandringarna genomförs digitalt genom att skanna QR-koden på varje skylt.

The city tour is available in both Swedish and English. The tour are carried out digitally by scanning the QR code on each sign.

Kockums mekaniska verkstad. Ett stopp i stadsvandringen

Varvsstaden

Välkommen till en spännande stadsvandring, mitt i Malmö City där historisk industrimark nu omvandlas till en plats för både liv och arbete. Där Kockums en gång lade grunden till det multikulturella och framtidsälskande Malmö, planeras en helt ny stadsdel – precis vid havet.

Området har varit stängt för allmänheten i nästan ett helt sekel men nu är det dags att göra plats för boende, besökare och framtida verksamheter. Detta ställer krav på omsorgsfullt utformade platser, stråk och byggnader så att ”livet i husen” och ”livet mellan husen” kan fungera i härlig symbios med varandra. Här finns gott om spännande råmaterial som gångbroar, kranbanor och rörsystem. Vi vill bevara så mycket som möjligt av atmosfären och låta den gamla arkitekturen få möta den nya – brokigt, nyfiket och mänskligt. Precis som Malmö.

Området ägs av Peab och Balder och utvecklas av Varvsstaden AB som genom stort fokus på cirkulärt byggande nu bevarar och transformerar många av de gamla varvsbyggnaderna. Tillsammans med Malmö Stad planerar man och utformar nya mötesplatser och kvarter. Cirka 2500 nya bostäder och 4000 arbetsplatser kan man förvänta sig växa fram under de ca 15 år som återstår av utvecklingen av området.

I den här stadsvandringen får du både en historiks tillbakablick samtidigt som vi riktar ljuset mot framtiden.

Vad vill du att Varvsstaden vara för en plats? Använd gärna #futureofvarvsstaden i sociala medier och dela dina bilder med oss.

Daniparken i Västra Hamnen. Ett av stoppen på stadsvandringen i Bo01.

Bo01

Bo01, en motor för Malmös omställning till ekologisk hållbarhet, är världens första klimatneutrala stadsdel. Det har påverkat flera stadsutvecklingsprojekt i en positiv riktning mot hållbara lösningar. På vandringen ser du fler lösningar, många som inte är helt uppenbara, utan integrerade i områdets design. Vandringen visar inte alla lösningar som testades, du hittar själv säkert fler!

Med idéer och visioner från 20 byggaktörer och 30 internationella arkitekter är det inte konstigt att arkitektur är en stark anledning att besöka Bo01. Variationen väcker en nyfikenhet, och det går inte att förutse vad som finns runt nästa hörn. Här finns inga raka vägar eller cykelstråk; alla kvarter skiljer sig från varandra och gårdarna ser helt olika ut.

En stad är så mycket mer än den fysiska strukturen och uttrycket – dess själ tillkommer genom hur invånarna själva tar i anspråk utrymmet mellan byggnaderna och gör platserna till sina egna. Trevlig tur!

Anmälan

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est.

Hantering av personuppgifter