• 2025-06-06
  • Nyheter

Premiumkaffe, surdeg och lokal känsla när Baka öppnar i Västra Hamnen

Måndag den 9:e juni slår Malin Predikaka upp dörrarna till Baka, ett nytt bageri på Masttorget. Här väntar surdegsbröd, riktigt bra kaffe och en miljö som ska kännas personlig snarare än mallad.

– Jag har jobbat dygnet runt i flera veckor nu, så jag har nog inte hunnit landa. Men visst kommer jag in här ibland och tänker: Oh my god, tänk att jag har det här stället nu!

Malin Predikaka är själv Västra Hamnen-bo och när hon nu öppnar Baka är det med en önskan om att leverera just det hon själv saknat i stadsdelen. För henne var det viktigt att skapa en plats som gör att fler Västra Hamnen-bor vill stanna kvar i kvarteret.

– Man ska inte behöva åka in till stan för att få en riktigt bra kaffe. Jag saknade ett ställe med bra vibes, där man kan känna sig som hemma. Det får inte kännas för kommersiellt eller som en kedja.

Att Malin är utbildad konstnär och bildlärare märks inte bara i de vackert dekorerade choux-bakelserna utan även i inredningen, som är ett samarbete med designföretaget Rumrum, baserade i Malmö. Att den lokala anknytningen och hantverket är en prioritet syns också i den handgjorda servisen, som Malmökeramikern Martina Christensson designat specifikt för Baka.

Som bagare är Malin självlärd och har ett långtida och starkt intresse för både kaffe och bakning. Hon har bland annat jobbat på Bageri Leve i Malmö och varit kaféansvarig på Pronto vid Lilla Torg. År 2022 gick flyttlasset till Piteå, där hon fick möjlighet att driva ett bageri på stadens pensionat. Det blev en vändpunkt.

– Det är svårt att hitta min plats som konstnär. Det här kändes så himla rätt. Det är ett klockrent utlopp för min kreativa sida. Jag får tänka ut smakkombinationer, jobba med det visuella och skapa något med händerna varje dag.

Väl tillbaka i Malmö och Västra Hamnen var tanken egentligen att ta en paus. Men så passerade Malin en tom lokal på Masttorget tillsammans med sin man. Han övertalade henne att skicka ett mejl till Skandia Fastigheter och när en affärsplan efterfrågades skrev hon den på en och en halv timme.

– Jag hade ju tänkt på den i sju år! skrattar hon.

Kort därefter fick Malin komma och presentera idén, försvara sin budget – och några dagar senare kom beskedet hon hoppats på.

– De skrev att de älskade idén och att jag matchade deras vision för Masttorget och vad Skandia vill stå för.

På Baka kommer kaffet från Malmörosteriet Solde, ett medvetet val. Malin har varit på plats i rosteriet, testat olika kaffesorter och valt ut specifika blandningar. Brasilianskt och etiopiskt kaffe till bryggkaffet, och brasilianskt till espressomaskinen.

– Det är jätteviktigt för mig att vi har riktigt bra kaffe, men det ska också vara prisvärt. 35 kronor för en premiumkaffe är ett bra pris, och det ska fortfarande kännas tillgängligt.

För att kunna hålla den balansen har hon byggt upp ett system där alla kostnader från råvaror till drift räknas ut noggrant.

–Det är kanske lite nördigt men det är viktigt för mig att det här blir hållbart och att vi kan hålla balansen mellan humant och kvalitativt.

Baka är utformat så att gästerna kan se bakningen pågå i realtid. Hantverket ska synas. På menyn finns surdegsbröd, bullar och bakelser där grundrecepten behålls men smaksättningarna varierar med säsong. Här finns också ett ovanligt brett utbud med glutenfria ingredienser – sju olika bakverk samt bullar och bröd på fredagar och lördagar.

– Det är mer än något annat bageri jag vet, säger Malin, som redan fått mycket positiv respons från både glutenintoleranta och nyfikna fikagäster.

Efter midsommar utökas menyn med lunchmackor på focaccia med olika fyllningar. En av dem innehåller en fermenterad chilidressing, signerad Malins pappa.

– Det här har verkligen varit ett familjeprojekt. Mamma har stått och handdiskat innan diskmaskinen kom på plats, berättar hon.
Samarbetet med Skandia Fastigheter har också gått strålande, menar Malin.

– Från att hitta entreprenörer till att hjälpa oss med extra el eller diskutera inredning – de har varit med hela vägen.

Martina Barisic, som är kommersiell uthyrare på Skandia Fastigheter, är nöjd med valet av hyresgäst.

– Västra Hamnen och området runt Masttorget utvecklas ständigt och som fastighetsägare har vi varit måna om att finna en aktör som stärker utbudet i stadsdelen för alla de som bor, arbetar och handlar här. Bageri Baka blir en naturlig mötesplats för alla som vill köpa lunch, fika eller frukostbröd och vi ser även att de kommer bidra till andra lokala företag och restauranger genom att erbjuda leveranser av högkvalitativt surdegsutbud i alla former. Vi välkomnar med värme Malin Predikaka och hennes kollegor till kvarteren!

Baka öppnar måndag 9 juni.


Öppettider: Mån & lör 07–16, tis–fre 07–18, sön stängt.

Bageri Bakas Hemsida & Instagram

Text & Foto: Eva Paulsen

Bli medlem

Förverkliga din idé

Anmälan

Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut labore et dolore magna aliquyam erat, sed diam voluptua. At vero eos et accusam et justo duo dolores et ea rebum. Stet clita kasd gubergren, no sea takimata sanctus est.

Hantering av personuppgifter