Med solen gick vi upp och begav oss till Skånes Dansteater för att ta del av en rad inspirerande talare och händelser här i vårt blomstrande Västra Hamnen.
Ordförande Mattias Svensson tog oss tillbaka till starten av vårt stadsdelsnätverk. Föreningen startades av Malmö stad 2017 som en fortsättning på initiativet The Line – ett sätt att skapa rörelse från Malmö C till Skånes Dansteater.
Från ett pressmeddelande 5 december 2013 går att läsa:
“Linjens nätverk undersöker hur positiva synergieffekter kan uppstå när områdets aktörer känner till varandras kompetenser och börjar utnyttja stadens rum för att delge och inspirera varandra och omvärlden. Det handlar om framtidens arbetsplats/boende.”
Nu är framtiden här.
Och med oss, hemma på Wake Up Västra Hamnen, hade vi flera deltagare som varit med i startgroparna – som Ulrika Signal, Per-Arne Andersson och Eric Malmberg.
Hem kom även Patrik Widerberg, strateg på Fastighets- och gatukontoret i Malmö Stad, som varit en engagerad styrelsemedlem i föreningen från 2017 till 2023.
Patrik jobbar just nu med strategin för utvidgning av Malmö stadskärna.
“Malmö som har vunnit “Årets Stadskärna” inte en men tre gånger, behöver vi verkligen jobba på en strategi när vi ändå är bäst och vinner?”
1. Malmö växer – och med det växer förklarligt nog även stadskärnan. Vi får en ny geografi att förhålla oss till.
2. Tillsammans är vi starkare. Vi vill utveckla Malmö stadskärna och det gör vi tillsammans
“Det offentliga, privata och civilsamhälle ska tillsammans peka ut riktningen. Inte kommunens riktning utan gemensamma riktningar. “
Parallellt blir det även ett sätt för olika samverkansorganisationer som Västra Hamnen – Have it all, Malmö City Samverkan, BID mfl att samlas och skapa en gemensam plattform för att hjälpas åt.
”Tänk om vi kunde skapa ett “Citykontrakt” där aktörer går samman och skriver under på att det här skulle vi vilja utveckla tillsammans.”
Malmö stad håller ihopa arbetet och bjuder in aktörer till en rad workshops inom 7 olika spår. Där bland andra verksamhetsledare Mina och ordförande Mattias kommer att medverka. Det är teman som exempelvis Mobilitet, Citylogistik, Gröna och blå strukturer.
Man tittar på olika tidshorisonter. “Redan i den befintliga översiktsplanen så pekar man ut att 2040 är Västra hamnen en del av innerstaden. Det handlar om: Finns det Kommers / Service / Vilken täthetsgrad är det? Då kommer Västra hamnen bete sig som en del av city. Delar av Västra hamnen blir morgondagens city.”
På tal om morgondagens city så bjöd Gustav Magnusson in till en vision om Metropladsen i Västra hamnen (Ytan mittemot Basecamp / Tåtplatsen som är omringad av Skeppsgatan, Einar Hansen och Stora Varvsgatan.)
Redan på fredag 11 april flyttar projektgruppen in i MKBs lokal på Skeppsgatan 1C. Studenter från kursen Socially Engaged Research på Malmö universitet ska tillsammans med Västra Hamnen – Have it all genomföra den första fasen av föreningens metod för platsaktivering. ”Vi ska undersöka vad användare vill se på platsen. Nu och om 25 år.” Intervjuer kommer att ske med boende, besökare, fastighetsägare och företag. Projektet ska leverera en analys samt konkreta förslag. Under dessa tio veckor kommer vi parallellt att aktivera platsen i samarbete med olika aktörer som Metrogruppen Malmö Stad och Future City Malmö. En upplevelserik Metrovandring planeras 21 maj.
Gustav’s t-shirt med egengjorda Metrologgan gjorde succé. Efterfrågan finns redan på att trycka flera. Metrostationen som är Metropladsens fysiska rum där vi kommer att skapa ett flow-room för projektet och designa en metrostationslik upplevelse – en plats för att uppleva och ha dialog om Malmös kommande Öresundsmetro.
Gustav visade oss även en visualisering av Boendeutskottets tankar kring en framtida Metroplads.
“Tänk om man kunde blicka ut mot vatten. Vara i ett stort väntrum som är ett glasrum med växter. Tänk om man kunde fixa sin cykel och lämna barnen. Tänk om man kunde hämta sin mat och det känns mysigt. Inte storslaget.”
Gustavs döttrar hade även en önskan om att det ska vara en park som hänger ihopa med lekplatsen så att man kan springa ut i det gröna direkt från stationen. “Det är detta som är styrkan i vår metod. Att alla får medverka i visionen”
– Sven Gustafsson, exploateringschef på Malmö stad, gav en levande bild av det som sker här och nu – men också av allt som väntar. Han lyfte hur Västra Hamnen binds samman med resten av Malmö genom nya broar och mötesplatser. Vi fick en rundtur från nyinvigda Solhöjsparken till Tåtplatsens sagolika figurer, från Läparken till Bassängkajen, och vidare till nästa stora utvecklingsområde: Citadellsstaden, där fem nya broar och omfattande bostads- och kontorsprojekt planeras. Och mitt i allt detta – firandet av hamnens 250-årsjubileum, med idéer om att skapa ett levande varvsminne i form av en tidslinje genom området.
– Elin Fasth, kommunikationsansvarig för Varvsstaden, berättade om stadsdelens resa och den process som nyligen prisats med Sveriges Arkitekters Planpris. Återbruk, samarbete och långsiktig förankring är grunden – men framför allt handlar det om att skapa plats innan platsen finns, i dialog med dem som rör sig i området. Hon delade också nyheter om nya promenadstråk, öppningar mot vattnet och spännande utveckling i de gamla industribyggnaderna.
– Rodrigo Lopes berättade om kommande Malmö Smakfest 11-12 april, där lokala mat- och dryckesaktörer skapar nya smakmöten i Varvsstaden – och visionen om Cantin, en containerpark vid vattnet, inspirerad av Reffen i Köpenhamn. Ett levande, lekfullt vardagsrum för Malmöbor och besökare.
– Ann-Cathrine Björk delade planerna för en lokal loppis 26 april i samarbete med MKB och Vasakronan, och en skräpbåts- och vattenleksdag i juni samband med World Ocean Day 8 juni – båda exempel på hur de boende själva tar initiativ till gemenskap och hållbarhetsaktiviteter i området.
Alla i det fullsatta rummet spånade på idéer som kan göra Västra hamnen mer levande året runt.
– Jeanette Wester, konstnär med förankring i Västra hamnen, inspirerade med visionen att kombinera rörelse och konst i det offentliga rummet – tillgängligt för alla, med tyngdlöshet och mystik som kontrast till stadens struktur.
– Pontus Hjortzberg från Malmö Wake Park påminde oss om tre enkla men kraftfulla verktyg för välmående – och för stadsutveckling i stort: Att träffas. Att göra något nytt. Att reflektera.
– Månadens inspiratör Christopher Sigmond öppnade upp för en välkomnande stunds introspektion med stöd av hans guidning och ljuva gitarrspel. Mindfulness med musik från den lyssnande filosofen som konkluderade att vi bygger broar inifrån ut.
Tack till vår medlem Skånes Dansteater för att vi fick vara hos er och hela teamet som varit med och skapat upplevelsen. Och särskilt stort tack Mira Helenius för din inramning kring platsen vi var på. Det var spännande att höra expansionsplanerna och de nya kreativa platserna som ni bygger i rörelsens mecka på Skånes Dansteater.
Vi ses nästa gång 28 maj (save the date!) och såklart så möts vi tills dess här ute i vårt blomstrande Västra hamnen!
Presentationer:
Sven Gustafsson, Exploateringschef, Malmö Stad – Nya Mötesplatser Västra Hamnen
Patrik Widerberg, Strateg, Fastighets- och gatukontoret, Malmö stad – Strategi för Malmös stadskärna