Nu har vårt stadsdelsnätverk vuxit från 15 till 65 medlemmar sedan lanseringsdagen i april 2017.
Hur utvecklar vi föreningen och stadsdelen tillsammans? Med hjälp av dina förslag förbereder styrelsen för 2019.

Mobility Challenge 2018

Nu rör vi oss framåt tillsammans!

Det är klart att du måste kunna ta dig till och från jobbet på ett sätt som är smidigt för dig – både nu och i framtiden. Om vi tillsammans funderar på smarta lösningar redan idag så kan vi skapa plats i en växande stad.
Idag bor och jobbar det 20 000 personer i Västra hamnen och området växer hela tiden. Om ett decennium kan vi ha blivit ungefär 40 000. Malmö blir en allt tätare stad, men det behöver inte bli trångt och svårt att ta sig fram om vi hjälps åt att färdas lite smartare. För att påskynda förändringen och få försmak av hur ett hållbart Malmö kan fungera arrangeras tävlingen Mobility Challenge 2018. En tävling som premierar de lag som under två veckor lyckas bäst med att resa så hållbart som möjligt.

Störst förändring och ansträngning ger högst poäng. Brukar du ta bilen till jobbet? Ta istället bussen eller tåget med en kollega och stärk samarbetet på företaget samtidigt som du minskar belastningarna på miljön och förbättrar framkomligheten i Västra hamnen.

 

Västra hamnen blir dubbelt så stort!

2030 ska Malmö ha 100 000 nya invånare men inte ökat med en enda bilresa till. För att skapa ett mer tillgängligt och attraktivt Malmö för fler behöver vi förändra vårt sätt att resa och förflytta oss. Gång, cykel och kollektivtrafik ska 2030 vara det självklara valet för oss som bor, arbetar och vistas i Malmö.

Västra hamnen har kommit ungefär halvvägs i sin utbyggnad, men 15–20 år kvarstår innan Västra hamnen är färdigbyggt. Nätverket Västra Hamnen – Have it all har skapats för att bidra till utvecklingen med ny energi och fräscha idéer. Tillsammans med Skånetrafiken och Malmö stad arrangerar vi Mobility Challenge som ett steg i att skapa en modernare och mer hållbar stadsdel.

 

Program Klaffbron

På eventytan vid Klaffbron händer det saker varje dag under tävlingsveckorna. Mellan klockan 11.30 och 13.30 har vi aktiviteter under olika teman. Express kaffe finns på plats varje dag och säljer kaffe att värma dig med medan du minglar. Nedan hittar du ett urval av aktiviteterna.

Måndagar

Tillsammans
Träffa Skånetrafiken som berättar om sina nya företagstjänster.

Tisdagar

Cykel
Cykelköket lär dig laga din cykel, Malmö by Bike berättar om sin hyrcykeltjänst och ebiker visar upp en ellåd-cykel.

Onsdagar

Tjänster
Malmö by Bike berättar om sin hyrcykeltjänst och mobilitetsföretaget Passenger om smarta transportlösningar. Cykel-köket lär dig laga din cykel.

Torsdagar

Tjänster
Träffa budföretagen DHL, Move by Bike och CKSbud. Fordonspoolerna Sunfleet och Our green car berättar om sina tjänster. TheCar informerar om sin tjänst, eldriven premiumbil med chaufför.

Fredagar

Hälsa
Mötesplatsen och restaurangen In the Pink bjuder på shots. Health Guide IRL berättar om sin hälsoapp Twiik, din coach i fickan.

 

Klara, färdiga, rulla och gå!

När Malmö växer behöver vi hjälpas åt att färdas lite smartare. Med Mobility Challenge tar vi ett steg på vägen mot ett mer modernt och hållbart Västra hamnen. Tävlingen premierar de lag som under två veckor lyckas bäst med att resa så hållbart som möjligt.

Fakta om tävlingen

Vem får delta?

Tävlingen vill uppmuntra till nya resvanor i Västra hamnen och vänder sig till alla som bor eller jobbar i Västra hamnen.

Hur går det till?

 • Anmäl dig och ditt lag. Ett lag består av tre medlemmar.
 • Efter anmälan skickas en Rese-logg ut att ha som stöd och hjälpa dig planera ditt resande (kommer veckan innan tävlingen börjar).
 • Lägg en strategi för hur ni kan resa så hållbart som möjligt under de två veckorna. Hitta lösningar tillsammans!
 • Följ strategin och för loggbok under tävlingsveckorna den 1–12 oktober.
 • Efter tävlingen skickas ett webbformulär ut där ni i laget redovisar era ansträngningar.
 • Invänta prisutdelningen.

Hur vinner man?

En jury utser nominerade och vinnare.

Bedömningskriterier

 • Mest hållbara resandet under de två tävlingsveckorna
 • Störst förändring av lagets resvanor
 • Störst ansträngning som har gjorts för att förändra resvanorna
 • Bäst samarbete i teamet
 • Bäst motivering till varför just ditt lag ska vinna!

Vad vinner man?

Tre lag kommer att nomineras och alla tre får pris. I det vinnande laget får varje lagmedlem ett månadskort som gäller för hela Skåne i ett helt kvartal*. De nominerade lagen och vinnarna bjuds på en unik matupplevelse på Cykelköket på STPLN där de lagar en trerättersmiddag på räddade matvaror tillsammans med Erik Andersson från restaurang Spill. Erik var i flera år Daniel Berlins närmaste medarbetare på Michelinrestaurangen i Skåne Tranås.

*Vinnaren står för ev. vinstskatt

 

Tips! För lyckade tävlingsveckor

Är du osäker på hur du kan förändra dina resevanor så har vi lite hjälp på traven.

 • Bor du lite för långt bort för att cykla till jobbet? Då kan elcykeln vara ett bra alternativ för dig.
 • Går det inga bussar eller tåg till Västra hamnen från din bostad? Cykla till en hållplats som smidigt kan ta dig till arbetsplatsen.
 • Är ni flera kollegor som bor nära varandra? Testa att samåka! Mötet kanske kan börja redan på väg till jobbet?
 • Behöver du åka till kontoret på morgonen innan du har möte på andra sidan stan? Om du jobbar hemifrån i stället minskar du ditt resande.
 • Kombinera färdsätt! Ta tåget till Anna Lindhs plats och gå de sista minutrarna.

Kom ihåg att det inte bara är den största förändringen som ger poäng. Deltagare som redan har hållbara resvanor har goda möjligheter att hjälpa sitt lag genom att inspirera och motivera. Och kreativitet uppskattas alltid!

För mer info kontakta projektledare, Carin Daal, carin.daal@givakt.se
 

Smygstart

Den 1–12 oktober går Mobility challenge av stapeln, men redan fredagen den 28 september smygstartar vi lite. Dagen börjar 11.30 på eventytan vid Klaffbron med utställare som på olika sätt inspirerar dig till ett mer hållbart resande. Klockan 15 börjar kickoffen som vi hoppas ger dig den energi du behöver inför tävlingsveckorna.